تحقیقات کیفی بازار، فرایند بررسی مخاطبان از نظر روانشناسی است تا بتوان بینش آنها دربارهی موضوع در دست بررسی را بدست آوردن و به درک عمیقی از علت رفتارهای آنان و نیازهایشان رسید.
هدف از این نوع تحقیقات بازار دستیابی به احساسات، نگرشها، عقاید و افکار مخاطبان برای تعیین دلایل اساسی رفتار آنها است. به عبارت دیگر، تحقیق انجام شده برای مشخص کردن اینست که مردم درباره یک موضوع چه فکر میکنند، چه احساسی دارند و اینکه چه عواملی بر رفتار آنها تأثیرگذار است. می توان گفت تحقیقات بازار به روش کیفی به چرایی یک موضوع میپرازد.
در این نوع تحقیقات از روشهایی مانند گروههای متمرکز کانونی و مصاحبههای عمیق برای استخراج اطلاعات استفاده میشود.
مزیتهای این نوع تحقیق امکان پرسش سوالات عمیقتر از مخاطبان، درک چرایی رفتار آنان و دستیابی به اطلاعات عمیق و غنیتر دربارهی مخاطبان و آزادی عمل و امکان تغییر جهت سوالات برای درک بهتر در فرایند برگزاری جلسات و یا مصاحبهها درصورت نیاز است.
از معایب این نوع تحقیق اینست که به به مهارت بالای محقق برگزار کننده نیاز دارد، زیرا میتواند در خروجیهای تحقیق تاثیر زیادی بگذارد، کم بودن تعداد نمونهها میتواند موجب شود که نتایج خیلی دقیق نباشد و نیاز به تحلیل دیتاهای به دستآمده وجود دارد که کاری زمانبر است.