نکتهی جالب در مورد آغاز به کار گوگل پلاس
بد نیست برای شروع، تاریخچهی تأسیس پلتفرم اجتماعی گوگل را با هم مرور کنیم. گوگل پلاس ماه ژوئن ۲۰۱۱، یعنی ۵ سال بعد از اینکه فیسبوک بهجز دانشجویان، در اختیار مردم عادی هم قرار گرفت، منتشر شد. چهار هفته بعد، همان روزهایی که کاربران برای عضویت در این سرویس دعوتنامه لازم داشتند، تعداد کاربران گوگل پلاس ۲۵ میلیون نفر و تعداد کاربران فیسبوک ۲۵۰ میلیون نفر شده بود. ژانویه ۲۰۱۲ بود که گوگل پلاس در اختیار تمامی کاربران بالای ۱۳ سال قرار گرفت و هیچ نیازی هم به دعوتنامه نبود. گوگل اصولا مایل نبود روی سرویس خود نام «پلتفرم اجتماعی» بگذارد و از همان ابتدا گوگل پلاس را «جزو اکستنشنهای گوگل» طبقهبندی میکرد. البته جزئیات این موضوع از بحث ما خارج است؛ فعلا بهتر است ببینیم چرا گوگل پلاس تا این حد مهجور شده است؟
آمار اشتباه
گوگلپلاس بهصورت رسمی اعلام کرده است که ۲ میلیارد نفر کاربر دارد که تعدادشان از کاربران هر شبکهی اجتماعی دیگری بیشتر است. بااینحال بخشی از مشکلات امروز بهخاطر همین آمار اشتباه است. این ۲ میلیارد اکانت، فقط به این خاطر ایجاد شدهاند که اکانتهای جیمیل صاحبانشان بهصورت اتوماتیک به اکانت گوگل پلاس لینک میشود؛ درنتیجه واضح است که این جیمیل است که چند میلیون کاربر دارد.
آمار و ارقام نشان میدهند ۹۰ درصد از اکانتهای گوگل در طول عمرشان روی گوگل پلاس هیچ پستی نگذاشتهاند و تنها ۵ میلیون نفر بهصورت مستمر از این شبکهی اجتماعی استفاده میکنند. بنابراین عجیب نیست که بسیاری از کمپانیها برای انتخاب ابزار بازاریابی اینترنتی، گوگل پلاس را جدی نگیرند. این روزها که تعداد شبکههای اجتماعی محبوب سر به فلک میکشد، لزومی ندارد بازاریابها زمان ارزشمندشان را روی چیزی تلف کنند که بازگشت سرمایه نداشته باشد. اما با تمام این اوصاف، در ادامهی مقاله میبینیم که هنوز هم نباید در استراتژی بازاریابیمان از گوگل پلاس غافل شویم. اولویت گوگل پلاس برای کمپین بازاریابی ما، باید به اندازهی اولویت فیسبوک و توئیتر باشد. باور نمیکنید؟ پس بهتر است دربارهی گوگل پلاس چند نکته بشنوید که واقعا برای کسبوکارتان مفید است:
۱. گوگل پلاس جزو اکستنشنهای جیمیل است
بهتر است قبول کنیم که تقریبا همه به نحوی از جیمیل استفاده میکنند. جیمیل بهترین سرویس رایگان ایمیل دنیاست که تا ماه می سال گذشته بیش از ۹۰۰ میلیون کاربر داشت. از این تعداد کاربر، ۷۵ درصدشان جیمیل را روی دستگاههای موبایل یا تبلتشان باز میکنند. این آمار و ارقام مطمئنا برای هر کسبوکاری مهم است. اما صبر کنید! اینکه تعداد زیادی از کاربران از نسخهی موبایلی جیمیل استفاده میکنند، چه اهمیتی دارد؟ این روزها حدود ۶۰ درصد از افراد برای خرید اینترنتی صرفا از موبایل استفاده میکنند. این رقم روزبهروز هم بیشتر میشود. احتمالا این قضیه برای کسبوکارهای حوزهی تجارت الکترونیک واقعا جذابیت دارد! اگر در گوگلپلاس حضور قدرتمندی داشته باشیم، شانس پیدا میکنیم تا با ۷۵ درصد از ۹۰۰ میلیون کاربر جیمیل که ۶۰ درصدشان از طریق موبایل یا تبلت خرید میکنند، ارتباط برقرار کنیم.
درصورتی که تعداد فالوئرهای گوگل پلاس ما زیاد و محتوایی که در اختیارشان قرار میدهیم باکیفیت باشد، میتوانیم خیلی راحت نظر این حجم قابلتوجه از خریداران را به خودمان جلب کنیم. نکتهی جالب دیگر اینکه، تمام برنامههای گوگل (مثل جیمیل، گوگل پلاس، گوگلهنگاوت) طوری طراحی شدهاند که خیلی راحت با یکدیگر کار کنند؛ درنتیجه احتمال اینکه کاربران روی پروفایل ما مکث کنند و محتوای آن را بررسی کنند واقعا زیاد است.
۲. گوگل پلاس شبکهی اجتماعی نیست
مشکل بسیاری از کسبوکارها با گوگلپلاس این است که سعی میکنند با این سرویس هم مثل سایر شبکههای اجتماعی رفتار کنند. ازآنجاکه گوگل بهصورت رسمی اعلام کرده که قرار نیست گوگل پلاس هم سایت اجتماعی باشد، کمپانیها هم نباید چنین رویکردی داشته باشند. بیشتر کاربران پستهای گوگلپلاس را فقط نگاه میکنند! به همین خاطر چون فعالیت چندانی نمیکنند، نمیتوانیم مثل سایر شبکههای اجتماعی با مخاطب ارتباط فعال برقرار کنیم. درنتیجه، بهترین راه برای استفاده از گوگلپلاس بهعنوان یک شبکهی اجتماعی احتمالا این است که به صورت یک پل، بین ما و شبکهی اجتماعی دیگری که کاربران فعال دارد قرار بگیرد. توجه داشته باشید که کاربران در گوگلپلاس فعالیت چندانی ندارند، بنابراین باید محتوای جالبتوجهی در اختیارشان قرار بدهیم تا ترغیب شوند و از طریق سایر کانالهای ارتباطی به ما متصل شوند.
۳. صفحات گوگل پلاس معمولا ابتدای نتایج جستجو قرار میگیرند
کنترل سیستمهایی که ترتیب نمایش نتایج جستجو را مشخص میکنند، به صورت کامل در اختیار خود گوگل قرار دارد. درنتیجه تعجبی ندارد که هنگام جستجوی نام یک کمپانی، اولین نتیجهای که ببینیم پروفایل گوگل پلاسش باشد. در چنین وضعیتی بهتر است یک پروفایل کامل با محتوای درجهیک داشته باشیم تا اگر کاربران به صورت ناخواسته روی همان نتیجهی اول کلیک کردند، نظرشان دربارهی کمپانی مساعد شود. نکتهی دیگر اینکه اگر پروفایل گوگلپلاس ما درست و حسابی باشد، نظر crawler های گوگل دربارهی سایت اصلی مجموعه هم مثبت میشود. مثلا اگر صفحهی گوگلپلاس ما واقعا محبوب باشد، اما وضعیت سئوی سایت متوسط باشد، ارزیابی کلی گوگل از سایت ما، نسبت به حالتی که پروفایل گوگل پلاس ضعیفی داشته باشیم، واقعا بهتر میشود.
۴. دیدگاههای کاربران گوگلپلاس، پیش از دیدگاههای یلپ نمایش داده میشوند
اگر قرار باشد از کل این مقاله یک نکته دستگیرتان شود، باید این باشد که دیدگاههای گوگلپلاس واقعا مهم هستند. همانطور که احتمالا میدانید، پروفایل گوگلپلاس معمولا به همراه دیدگاه (Review) کاربران نمایش داده میشود و بسته به تعداد دیدگاههای موجود، ممکن است بالاتر از پروفایل یلپ مجموعه نشان داده شود. درنتیجه اگر دیدگاههای پروفایل یلپ ما واقعا قوی هستند، باید سعی کنیم دیدگاههای گوگل پلاسمان هم درست و حسابی باشند. از طرف دیگر اگر کسب و کاری روی یلپ دیدگاههای ضعیفی داشته باشد، میتواند از این فرصت به خوبی استفاده کند؛ چون اگر دیدگاههای گوگل پلاس مجموعه مساعد باشند، دیگر لازم نیست نگران دیدگاههای یلپ که در ادامه به کاربر نمایش داده میشوند باشید. توجه داشته باشید گوگل صراحتا اعلام نکرده که دیدگاهها روی رتبهی سایت تأثیر میگذارند، ولی بههرحال واضح است کاربری که به دنبال خدمات یا محصولات ما میگردد، پیش از هر چیز نگاهی به دیدگاههای مشتریان سابق ما میاندازد. درصورتیکه روی پروفایل My Business گوگل دیدگاههای گوگلپلاس نداشته باشیم، مطمئنا مشتریان احتمالی مجموعه، به سراغ رقبای ما که رتبهی بالاتر و دیدگاههای بیشتر و مثبتتری دارد میروند.
۵. گوگل همیشه حاضر و ناظر است
بازاریابها خوب میدانند «محتوا شاه است» و گوگل هم واقعا قدرتمند است. درصورتیکه از سرویسهای خود گوگل به صورت صحیح و کارآمد استفاده کنیم، نظر گوگل دربارهی مجموعهی ما مساعد میشود و سئوی سایت ما یک پله ترقی میکند. در دنیای بازاریابی اینترنتی، مهمترین نکته این است که سعی کنیم مشتریان ایدهآلمان همان لحظه که به کسبو کار ما نیاز دارند، آن را پیدا کنند. بهترین راه برای رسیدن به این هدف هم این است که استراتژی سئوی سایت واقعا مفید و موثر باشد.